Zucht

ZuchtZucht. Een vloek, in de 17e eeuw uitgesproken,
die zijn doel voorbij schoot.”


Jack de Pater was nog bezig zijn zonnebril in zijn binnenzak te stoppen toen hij binnenliep. ‘Hé, wacht verdomme, waar gaat zij met die kleine naar toe?’
Richard ging voor hem staan. ‘Ik herinner me niet dat ik jou hier heb uitgenodigd.’
De Pater zuchtte geërgerd terwijl hij door het raam boven het aanrecht keek naar de Jeep en zijn motor op de oprijlaan. ‘Je dacht toch niet dat je me kunt tegenhouden? Ik moet Nell spreken.’
‘Jij vertrekt weer.’
‘Dat zal best, maar nog niet meteen, want ik weet wat er met Nell aan de hand is.’


In het leven van Richard van de Wal ziet alles er goed uit. Zijn vrouw Jan, eerder
lijdend aan een psychose, komt eindelijk weer naar huis.
Maar voordat ze thuiskomt, gebeuren er rare dingen.
Zo ziet hij zijn dochters bruine ogen van kleur veranderen.
Wat te denken als ze hem met blauwe ogen aankijkt en hem
vraagt of je leven kunt opzuigen?
Jan krijgt een dagdroom, die iets moet betekenen en niets anders dan een visioen kan zijn.
Richard vraagt zich af waar het verband zit.

Als een merkwaardige kerel, luisterend naar de naam Jack de Pater, claimt hen te kunnen helpen, beginnen de problemen pas echt.

Een eeuwenoude vloek heeft Jack en het kleine meisje in zijn greep.

Het is aan Richard om het tij te keren.

Een opdracht die niet alleen van zijn Japanse moeder komt…

Derde druk, ISBN 978-949-23-3711-5

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 13 reviews
 by Ferry Visser
Energetisch vampirisme

Er zijn veel auteurs die schrijven over vampirisme, maar slechts enkelen slagen er in om een creatieve originele invulling aan dit thema te geven. Rik Raven valt onder deze laatste groep, want met ‘Zucht’ heeft ze een prachtig verhaal geschreven over zelfconfrontatie, de relatie met het verleden en Jack de Pater.

.

Om te beginnen heeft de auteur met ‘Zucht’ aan energetisch vampirisme een uiterst creatieve en authentieke invulling gegeven. Dit thema komt in het verhaal aan bod door een vloek uit de 17e eeuw, die een destructieve invloed heeft op de levens van enkele personages in het boek. Hoe deze levens elkaar raken, welke invloed ze op elkaar hebben en de veranderingen die ze bij elkaar teweeg brengen is geweldig beschreven.

.

Ook water is een belangrijk motief in het boek. In de thrillers van Rik Raven speelt de dualistische betekenis van water een rol. Het water representeert niet alleen verlangens, emoties, gevoelens, intuïtie, reiniging en verbeeldingskracht, maar ook angsten. Dit geldt met name voor Richard van de Wal en de passages waarin hij en water in voorkomen zijn heerlijk om te lezen.

.

Net als in ‘Bron’ (Rolf Dorint en Baxan Kanter) vormen Richard van de Wal en Jack de Pater een eenheid van tegenstellingen. Beiden zijn gevormd door een sterke band met een ouder, maar hebben zich geheel verschillend ontwikkeld. Jack de Pater: macaber, onvoorspelbaar, gevaarlijk en een monster in meer dan een opzicht heeft een bijzondere invloed op Richard en hoe dat is erg intrigerend om te lezen.

.

Kortom, wie een creatief, geweldig, heerlijk en intrigerend boek wil lezen over energetisch vampirisme, kan ik ‘Zucht’ van harte aanraden.

 by Ans Stier
Realistische schrijfstijl

Recensie Rik Raven – Zucht
Voor Nimisa Publishing House en Rik Raven mocht ik Zucht lezen en recenseren waarvoor mijn hartelijke dank.
Janneke (verder in het boek Jan genoemd) is verkracht door Jack De Pater. Hierdoor raakt ze in psychische problemen en is hiervoor opgenomen geweest. Gevolg is dat ze haar dochtertje Nell (3 jaar) in die periode weinig heeft gezien. Haar man Richard bemerkt dat de ogen van Nell ineens veranderd zijn van bruin naar blauw. Als Jan uit de kliniek thuis komt duikt Jack De Pater weer op. Hij beweerd Nell te kunnen redden en beschermen tegen de Zucht die haar ogen blauw hebben gemaakt. Jack gaat een steeds grotere rol spelen in het leven van Jan en Richard en blijkt betrokken bij het blauw kleuren van de ogen. Jack blijkt bezeten van een vloek. Richard en Jan gaan alles op alles zetten om Nell te redden en de vloek te ontbinden.

 

Zucht is een soepel geschreven boek dat heerlijk weg leest. Stukje bij beetje komt de “waarheid” aan het licht en wordt spanning opgebouwd. De schrijfstijl komt realistisch over alsof het echt zo kan gebeuren. Mede ook door Japanse achtergrond van Richard en de realistische omschrijving van japanse samoerai, japanse kleding en wapens. Af en toe een voetnoot met een korte nadere omschrijving maken dat je de japanse termen begrijpt en er een beeld bij kunt vormen. Een goed opgebouwd boek. Een heerlijk fantasy verhaal. Echt een aanrader.

 by Wendy Wenning
Zucht is een hele leuke mix van thriller, horror en fantasy.

”Zucht. Een vloek, in de 17e eeuw uitgesproken, die zijn doel voorbij schoot.”Tijdens het schrijfevent in Den Bosch maakte ik kennis met Rik Raven. Na een heel leuk gesprek vroeg ze mij of ik een boek van haar wilde lezen en recenseren. Nu schrijft Rik in een genre dat ik niet zo vaak lees en moest ik wel even nadenken. Maar mijn leeshonger en nieuwsgierigheid is altijd groot en na enig overleg werd er besloten dat ik het boek Zucht van haar zou gaan lezen. Zo gezegd, zo gedaan…

In Zucht draait het hoofdzakelijk om de personages Richard, Jan (Janneke) en Jack. Jan is vanwege een psychose een aantal jaren van huis weg geweest, maar eindelijk komt de dag dat ze weer naar huis mag. Naar Richard en haar dochter Nell, die inmiddels drie jaar oud is. Maar al voordat Jen thuiskomt ziet Richard rare dingen gebeuren bij zijn dochter. Haar mooie bruine ogen veranderen af en toe van kleur. Dan kijkt een paar blauwe ogen hem aan en het is alsof ze het leven uit hem wil opzuigen. Als Jack de Pater in hun leven komt en beweerd hen te kunnen helpen, beginnen de problemen pas echt…

‘Ze kon niet weg en werd gedwongen een levensbepalende gebeurtenis te ondergaan, doordrongen van pijn, machteloosheid en schaamte. Ze keek in andermans verleden. Ze zag het, voelde het bijna aan den lijve. Wat was dit?’

Rik Raven beschikt over een heleboel fantasie maar ze wil ook heel veel vertellen in een verhaal. Rik Raven schrijft wat ze graag zou willen lezen, verhalen die zich afspelen in onze wereld, maar waarin niets is zoals het eigenlijk zou moeten zijn . Zucht is een boek met heel veel vaart enkel ook zo nu en dan wat moeilijk te volgen. Er wordt zoveel informatie gegeven dat je soms even de draad kwijtraakt. Daarentegen is er voortdurend veel spanning aanwezig en het willen weten hoe alles afloopt laat je almaar doorlezen. Zoals Rik zelf al aangeeft in het voorwoord van het boek: “Ik heb namelijk nooit aan het verhaal getwijfeld, alleen aan het literaire vermogen van destijds om het vorm te geven.”‘Ze werd opgetild, omarmd. Er was liefde. Vergetelheid. Rust. Totale ontspanning. Totdat de hemel openbrak en het warme bad in een douche veranderde. Totdat ze het mes omhoog bracht.’Zucht is nog wel een keer gereconstrueerd maar alsnog mist er soms wat soepelheid. De verhaallijnen lopen af en toe erg abrupt over in elkaar en dat geeft een wat chaotisch geheel. Na het lezen van haar biografie kwam ik erachter dat wij iets gemeen hadden en dat verklaarde bij mij ook haar schrijfstijl. Maar het verhaal: apart en heel goed bedacht. Een verhaal dat van toevalligheden aan elkaar hangt en niet geschikt is voor mensen met een gevoelige maag vanwege de soms gruwelijke scenes.‘Hij smakte nog eens. Echte ogen. Onvergelijkelijk. Oké, ze waren in het begin ietsiepietsie zurig maar toen ze eenmaal tussen zijn tanden uit elkaar knapten, kwam zelfs de smaak van zoete, bijna overrijpe druiven er niet eens bij in de buurt.‘Rik Raven laat met dit boek zien dat ze wel degelijk een goed verhaal kan verzinnen. De opbouw mag dan nog wel wat aangescherpt worden, de aanwezige spanning en het opvallende, beetje excentrieke maken een heleboel goed. En als je Rik Raven persoonlijk zou ontmoeten na of voor het lezen van dit boek, dan zul je merken dat ze haar hele ziel in dit boek gelegd heeft. Een gegeven dat nieuwsgierig maakt naar haar andere boeken.Zucht is een boek dat moeilijk in een genre onder te brengen is. Het is een hele leuke mix van thriller, horror en fantasy. Tijdens het lezen moet je echt wel tegen een stootje kunnen en niet te overgevoelig zijn. Gruwelijkheden, exorcisme, agressie en geweld, dit alles kom je in het boek tegen. Echter, houd je van de genoemde elementen en van een spannend en soms zelf eng verhaal, dan moet je dit boek zeker lezen!

 by Anique van Sambeeck
Reactie op 'Zucht'

Beste Rik Raven,Ik heb in de zomervakantie het boek 'Zucht' gelezen.

Eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid omdat ik wel een paar keer ergens gelezen en gehoord had dat je in de buurt woont.

Maar ik ben meteen fan, wil graag meer lezen van wat er uit jouw fantasie op papier komt.

Je schrijft ontzettend boeiend, ik was steeds benieuwd hoe het verder zou gaan.'Taal is zeg maar echt mijn ding', dat zorgt er o.a. voor dat ik dol ben op lezen.

Ik hou ook van mooie uitspraken, verzamel ze ook, typ ze over uit boeken en kopieer ze van facebook, pinterest e.d. Ik vond het daarom ook mooi dat jouw hoofdstukken steeds met een uitspraak beginnen.Je hebt in je voorwoord al staan dat kritische lezers en recensenten absoluut zullen ontdekken dat het niet overal geheel volgens de richtlijnen der schrijverschaps is geconstrueerd. Als "juffie" kwam ik inderdaad wel wat foutjes tegen, maar het verhaal staat inderdaad als een huis en is zeker origineel.Dit boek was mijn eerste kennismaking met jou (op stukjes uit het regionale magazine na), maar zeker niet de laatste.

Ik heb er nu al zin in om weer een boek van jou te lezen.Met vriendelijke groeten,

Anique van Sambeeck

 by Henri Patrik
"Zucht" zal je leven veranderen.

"Zucht" is het verhaal van Jan, Richard, Jack, Nell en een duistere vloek uit het verleden. Meer wil en mag ik niet verraden. Wel mag ik zeggen dat het om een occulte thriller gaat die voor Stephen King niet moet onderdoen. Helemaal niet mijn genre, maar nadat ik zo'n honderd pagina had gelezen, kreeg het verhaal me helemaal te pakken en kon ik haast het boek niet meer naast mij leggen.Vanaf het begin wordt de lezer meegesleept in een verontrustende intrige. De sfeer is zwaar geladen en duister, het gevaar onzichtbaar, nog niet gedefinieerd. Toch voelt de lezer de haren op zijn armen ten berge rijzen als hij kennis maakt met de "macht der ogen" en een "erotische zucht". Langzamerhand wordt de lezer meegezogen in de intrige zonder echt te weten waar het avontuur hem naartoe zal voeren. Alle protagonisten worden geconfronteerd met een duister verleden. Verscheidene culturen, een eeuwenoude vloek en een schilderachtig maar mysterieus dorpje in Schotland zorgen voor een alomtegenwoordige sombere dreiging die almaar heftiger wordt.

Hoe verder het verhaal evolueert, hoe boeiender en angstaanjagender. Onverwachte wendpunten, erotisch geladen mystiek en overleveringen uit een bloederige cultuur, voeren je naar het zenit van de duisternis.

De auteur heeft een originele aanpak, zonder echt van de basis schrijftechnieken af te wijken. Vlotte stijl, pakkende dialogen. Een mysterieus begin dat aanspoort om verder te lezen, een langzame, maar pakkende opbouw van de spanningsboog zonder ook maar een ogenblik voorspelbaar te zijn. Onverwachte keerpunten, een sombere erotische geladen sfeer vol geheimzinnigheid en gevaar, blijven het verhaal overheersen, terwijl de climax subliem, onvoorspelbaar en geweldig is, het genre waardig. Toen ik het boek begon te lezen, was ik sceptisch en wellicht vooringenomen. Na honderd pagina's was ik overtuigd: Raven beschrijft meesterlijk de vreemdste gebeurtenissen, sombere protagonisten van wie ze langzaam het verborgen zielenleven opgraaft. Heel snel kreeg de "Zucht" me in zijn macht en werd ik overmand door onbehagen, irritatie en angst. Sindsdien moet ik, telkens als mijn vrouw me kust, met onbehagen aan "Zucht" denken en krijg ik er zowaar kippenvel van.

Dit is een boek dat zijn plaats verdient tussen werken van Stephen King, Edgar Allan Poe en Bob Van Laerhoven. Ik kan moeilijk "Zucht" in één genre onderbrengen. Het is een mengeling van thriller, occult, esoterie en fantasie. Nou ja, Raven is ook de naam van Edgar Allan Poe's duistere poëtisch meesterwerk "The Raven". Wellicht geen toeval. In elk geval is "Zucht" een verhaal dat je het best 's nachts bij kaarsenlicht leest, terwijl er buiten een storm loeit. Bovendien is het werkelijk een kunst om een dergelijk genre zonder op clichés terug te grijpen, zo geloofwaardig te brengen. Het boek in een meer professionele opmaak zou het geheel perfect maken.

Een aanrader voor al wie van spannende, mysterieuze, boeiende en intrigerende literatuur houdt.

Henri Patrik

Auteur

 by Conny Schelvis-Mens
Voor liefhebbers van Fantasy met een zwart randje en van eigen bodem

Na een korte heftige maar mooi omschreven inleiding, waarbij Jan aangevallen lijkt te worden, start het verhaal en zijn we drie en half jaar verder. Richard en Jan proberen de draad weer op te pakken als Jan weer thuis is na opname ivm haar psychose. Hun dochter Nell blijkt echter bezeten te zijn en ze doen alles om haar te helpen. Jack moet hun reddende engel te zijn maar is zelf ook bezeten door de geest van een priester MacDowell en belast met de duivelszucht. Dan begint de strijd voor Richard pas echt wat hen uiteindelijk naar een ruïne brengt, het oude woongebied van MacDowell, de oorsprong van de vloek.Ook hier weet Rik Raven een levensecht verhaal neer te zetten. Het gewone gezin dat wil overleven en hierbij in een liefde/haat verhouding komt met Jack. Jack is een aan alcohol en sexverslaafde man die je juist niet aan het bed van je drie jaar oude dochter wilt hebben. Op het punt waar Jack hun leven binnen wandelt en zegt te kunnen helpen nemen de ouders dit maar voor lief en dat stoorde me nog al.. Hij kwam wel heel makkelijk het huis binnen en in de kamer van het dochtertje. Omdat het verhaal realistisch over komt vond ik dit een kleine stoorzender in het geheel. Gaandeweg in het verhaal wordt hoe meer duidelijk waarom Jack hen zou moeten kunnen helpen en welke problemen hij heeft. De spanningsopbouw zit er van begin af aan goed in en het tempo van het verhaal ook.Zoals gezegd schrijft Rik Raven heel realistisch alsof het over je buurman zou kunnen gaan. Of er op elke hoek van de straat een Jack je leven kan binnen dringen. Dit maakt het juist extra griezelig. Ook schuwt ze er niet voor om het taalgebruik en gedrag van de karakters bij naam te noemen. Jack vloekt er behoorlijk op los en zijn seksuele uitspattingen gaat ze ook niet uit de weg. Mocht je hier niet van houden is het misschien niet jouw boek. Het bezeten zijn, het stuk occultisme, in het verhaal sprak mij zeer aan. Ook hoe Richard met zijn verleden om gaat en hier kracht uit put om zo zijn gezin te proberen te redden is mooi in het verhaal verweven. De karakters worden goed uitgediept, mede door wisseling van perspectief en de details goed omschreven.In het voorwoord staat dat “Zucht”eigenlijk het debuut was ook al is “Bron” eerder uitgegeven. Qua schrijfstijl vind ik beide verhalen prettig leesbaar. Qua opbouw vond ik “Bron” beter lopen maar het onderwerp en verhaallijn van “Zucht” sprak mij meer aan.Kortom voor liefhebbers van Fantasy met een zwart randje en van eigen bodem kan ik beide titels aanraden!

 by Harrie Tuerlings
reactie Zucht

Hoi Rik, ik las net "Zucht" uit. Deed me soms aan de onvolprezen reeks "De Mayfair Heksen" van Ann Rice (auteur van De Vampire Chronicles) en natuurlijk The Exorcist denken. Al is jouw schrijfstijl heel anders. Echt met veel plezier gelezen. Al vond ik "Bron" qua thematiek mooier, als ik het mag zeggen. En niet alleen omdat ik blauwe ogen mooi vind..... Ik blijf je graag volgen!!!!!!!!!

 by Yarrid Dhooghe
Recensie Zucht

Verstijfd.

Ademloos. Zijn spieren op slot.

Alle woorden uit het gesprek met Jan dreunden als zwaar onweer in zijn hoofd, toen hij de deur naar de logeerkamer openduwde. Hij was geen Jack. Nee, inderdaad, hij had principes, zo veel dat ze hem danig in de weg zaten.

Hij staarde maar naar het eenpersoonsbed, naar Jan, die bij Jack op dat bed lag. Naar haar haren die over de rand hingen.

"Problemen en schuldvragen,

keer ze nooit de rug toe,

ongeacht de uitkomst"...lees meer op de website

 by Connie Flipse
Recensie: Zucht

Van auteur Rik Raven kreeg ik het verzoek of ik haar boek 'Zucht' wilde recenseren. Nu lees ik graag fantasy maar ik was er niet helemaal van overtuigd of dit een boek voor mij was. Maar Rik Raven durfde de uitdaging aan om mij het boek toch te laten recenseren. Voor mij was het leuk om weer eens uit mijn comfort zone te stappen en wat anders te lezen...lees meer op de website

 by Wendy Hogendoorn
Recensie Zucht

Het leest een heel stuk vlotter weg dan Rik´s debuut ´Bron´

Je word snel het verhaal ingezogen. En dat is wel van belang bij een persoon zoals ik, die snel van de hak op de tak gaat en anders de aandacht verliest.

Je leert Richard, Jan en Nell kennen.

Het begint als een opnieuw beginnend gezinnetje als Jan weer thuis komt en Nell wil zien.

Maar er is iets anders aan Nell. Richard heeft het al gezien aan haar ogen. Die zijn anders, die zijn niet van haar.

Daar komt Jack de Pater om de hoek kijken. Hij weet wat er met Nell aan de hand is.

Jack is echter een verschrikkelijke zak die je never nooit niet bij een klein meisje van 3 in de buurt laat. Zo ook Richard.

Dan komt hij erachter dat Jack toch echt degene is die hen kan helpen.Ik wil nog meer vertellen, maar dan verklap ik het verhaal, dus dat doe ik niet. Je moet het gewoon maar zelf lezen!Wel nog een mening van mij dan: op een gegeven moment ben ik wel klaar met het verhaal en het idee en heb ik zoiets van 'oke, het is klaar nu'. En dan gaat het nog verder.

Eerst had ik zoiets van 'Zucht wink, is het nou nog niet klaar', maar het is nodig. Echt waar!

Het had eventueel naar mijn mening iets korter gemogen, omdat het op een gegeven moment wat mij betreft wat langdradig werd.Maar om een lang verhaal kort te maken: een boek dat je gewoon van het begin tot het einde meeneemt in een beeldende sensatie aan woorden!!!Kopen! (en lezen natuurlijk!)

Page 1 of 2:
«
 
 
1
2
 
»